Wednesday, October 17, 2012

NeXo masuk paper

Metro 5 Okt 2012

Berita Harian 2 Okt 2012

Event NEXO "Lawatan ke Pangkalan TLDM Lumut" mendapat kelulusan dari pihak TLDM kali ini. Pada 15 Sept 2012 familyku bersama keluarga NEXO yang lain masuk ke Markas TLDM untuk membuat lawatan di sana. http://nexonr.blogspot.com/2012/09/konvoi-ke-lumut-perak.html

Alhamdulillah event berjalan dengan lancar disamping bantuan semua rakan NEXO.

Berkat kesabaran serta usaha akhirnya wajah suamiku terpampang juga di akhbar....hehehe. Terima kasih kepada rakan kami iaitu En.Dzaher...jasamu dikenang!!!


Tuesday, October 16, 2012

TeLuR LaMa vs TeLuR BaRu


7 Dangerous acts after a meal


✔ Don’t smoke —- Experiments from experts proves that smoking a cigarette after meal is comparable to smoking 10 cigarettes (chances of cancer is higher)

✔ Don’t eat fruits immediately — Immediately eating fruits after meals will cause stomach to be bloated with air. Thre fore take fruits 1 -2 hours after meal or 1 hour before meal.

✔ Don’t drink tea—— Because tea leaves contain a high content of acid. This substance will cause the protein content in the food we consume to be hundred thus difficult to digest.

✔ Don’t loosen your belt———- Loosening the belt after meal will easily cause the intestine to be twisted and blocked.

✔ Don’t bathe———- ——- Bathing after meal will cause the increase of blood flow to the hands, legs and body thus the amount of blood around the stomach will therefore decrease, this will weaken the digestive system in our stomach.

✔ Don’t walk about———- — People always say that after a meal walk a hundred steps and you will live till 99. In actual fact this is not true. Walking will cause the digestive system to be unable to absorb the nutrition from the food we intake.

✔ Don’t sleep immediately—- ——– The food we intake will not be to digest properly. Thus will lead to gastric and infection in our intestine.


by :
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=473446836019419&set=a.422161794481257.101216.338506796180091&type=1&theater

Wednesday, October 10, 2012

Kesan Buruk Menggunakan Laptop Tanpa Bateri

Kebanyakan orang bersetuju bahawa menggunakan laptop sambil menge’charge’ bateri akan membuatkan jangka hayat bateri menjadi pendek dan lama kelamaan akan merosakkan bateri. Tetapi segelintir pakar mengatakan bahawa menggunakan laptop secara langsung tanpa menggunakan bateri sebaliknya berpotensi merosakkan komponen-komponen tertentu di dalam laptop.


Sebenarnya kedua-dua pendapat ini tidak salah, tetapi perlu diketahui bahawa menggunakan laptop tanpa menggunakan bateri yang dihubungkan terus ke soket elektrik adalah lebih teruk kesannya.
Hal ini kerana arus elektrik akan lansung menuju ke hardware tanpa melakukan penyesuaian tenaga, sehingga hardware menerima tegangan elektrik yang berlebihan dan mempercepat kerosakan. Selain menyimpan daya, bateri juga menyesuaikan arus yang masuk ke komponen-komponen laptop agar tidak terlalu tinggi.
Selain itu, jika terjadi litar pintas dan arus elektrik yang tidak stabil, ia tentunya sangat membahayakan motherboard dan hardisk. Adalah lebih baik bateri laptop yang mengalami kerosakan daripada motherboard ataupun hardisk yang harganya lebih mahal di bandingkan dengan bateri yang secara puratanya mampu bertahan antara 2-3 tahun.


sumber : kaskus.co.id, billyinfo.blogspot.com
http://amekaw.com/2012/07/kesan-buruk-menggunakan-laptop-tanpa-bateri/

Tuesday, October 9, 2012

Kesan Buruk Tutup Laptop Tanpa Shut Down

Emmm...pesanan ini buat anak-anak mama yang suka guna laptop mama!!!...so take note ok sayang!!!


Kesan Buruk Tutup Laptop Tanpa Shut Down

Hiasan
Mesti ada di antara korang yang suka tutup komputer/laptop tanpa tekan butang Shut Down atau Turn Off terlebih dahulu bukan? yaa. memang ada, ni kerana disebabkan malas hendak menunggu proses shut down yang agak mengambil masa. Tetapi tahukah anda, ada kesan buruk jika tutup komputer/laptop tanpa shutdown komputer..Mari baca info ini antara kesan buruknya..
Antara kesan buruk menutup laptop/komputer tanpa shutdwon ialah :-

1. Kehilangan data pada registry dimana semasa komputer dalam proses pengendalian atau masih beroperasi, komputer akan mendaftar atau registry komponen komputer yang tersedia ada atau pun applikasi yang telah digunakan, ini akan mengakibatkan komponen atau aplikasi tidak dapat disimpan pada registry, ianya akan mengakibatkan sistem recovery tidak berfungsi sebaiknya.


2. Akan mengurang jangka hayat komponen komputer dimana semasa komputer dishutdown unit pemprosesan atau pun processor memberi arahan kepada bios untuk memberhentikan segala kerja komponen yang terdapat,ianya jugak mengawal arus keluar masuk pada komponen, jika anda mematikan komputer dengan arus tidak betul lama kelamaan komponen anda akan cepat rosak.

3. Processor akan mudah rosak dimana semasa shutdown bios akan memainkan peranan penting bagi mematikan fun cooller pada processor, jika ianya dimatikan secara mengejut maka tersentak processor.

4. Memory mudah rosak dimana semasa shutdown sistem memory atau cache akan dikosongkan, ianya akan mengakibatkan kerosakan pada memory.

5. Hard disk rosak dimana jika sistem operasi tidak ditutup secara shutdown dan betul mengikut langkah, makan berkemungkinan cakera yang terdapat pada hard disk mudah rosak, kerana bekalan arus terdapat dimatikan secara mengejut, head atau kepala hard disk akan cepat rosak.


Sumber : http://www.myberita.com/kesan-buruk-tutup-laptop-tanpa-shut-down/

Saturday, May 26, 2012

15th AnniVerSary....

Kad ini ditujukan khas buat suamiku tersayang "Mohamed Affendy"
HaPPy 15th Anniversary dear, luv u so much!!!



  Thanks Sayang for the lovely roses....like it soooo much!!!


Buat kawan-kawan terima kasih diatas ucapan serta doa-doa kalian buat kami berdua. Semoga doa-doa kalian dimakbulkan dan jodoh kami berpanjangan...Amin.


Friday, May 18, 2012

KHASIAT TAUGEH


Zana memang suka sangat makan taugeh, tambah yang ragup ragup...perghhhh sedap, siap boleh dijadikan ulam lagi. Emmm yang paling seronoknya jumpa artikel ni. So tak menyesal lah menjadi pengemar taugeh selama ni....hehehe
                               KHASIAT TAUGEH
 
Menu taugeh untuk hidangan makan tengah hari mahupun makan malam sering kali dipandang sebelah mata oleh kebanyakan kita. Taugeh dilihat sebagai hidangan yang langsung tidak menyelerakan.

Lebih Subur
Tapi tahukah anda, taugeh yang kerap kali menjadi pilihan terakhir untuk dijadikan sayur ini sebenarnya mempunyai banyak khasiat. Taugeh dikatakan mampu menyumbang kepada kesuburan lelaki dan wanita. Pengambilan taugeh oleh kaum lelaki mampu membuatkan sperma yang dihasilkan oleh golongan ini makin baik. Begitu juga wanita, ia cukup berkesan membantu kesuburan telur yang dihasilkan.

Cegah Kanser
Bagaimanapun, khasiat taugeh tidak sekadar penyumbang kesuburan, ia juga terbukti melalui kajian mengandungi bahan yang dapat melumpuhkan punca kanser, usus besar, pankreas dan juga penyakit leukimia.

Mengikut kajian yang dijalankan taugeh sama ada dari jenis kacang hijau, alfalfa dan sebagainya mengandungi banyak unsur fitokimia yang berkhasiat. Salah satunya ialah kanavanin (canavanine) iaitu sejenis asid amino. Kanavanin, dikatakan mampu melumpuhkan punca kanser leukimia, usus besar dan pankreas.

Baik Untuk Wanita
Selain itu, taugeh juga mempunyai estrogen semulajadi berfungsi sama dengan estrogen sintesis. Estrogen dalam taugeh dapat meningkatkan kepadatan dan susunan tulang, serta mencegah kerapuhan tulang (osteoporosis). Pengambilan taugeh oleh wanita secara kerap dapat membantu mereka menghindar mereka dari kanser payudara, gangguan menjelang haid, simptom pra-menopaus, dan gangguan akibat menopaus.

Kurangkan Lemak
Sewaktu kacang-kacang dicambahkan untuk dijadikan taugeh secara umum kadar saponinya meningkat sehingga 450%. Mereka yang berisiko penyakit strok dan serangan jantung, gara-gara kadar lemak darah yang tinggi dianjurkan lebih banyak mengambil taugeh dalam menu harian mereka. Saponi dalam taugeh, menghalau 'lemak jahat' LDL, tanpa mengganggu kandungan lemak baik HDL.

Lebih Muda
Taugeh padat dengan antioksida kuat yang menghalang tubuh dari radikal bebas perosak sel DNA. Pelindungan ini menguatkan kesimpulan taugeh merupakan sayuran yang membuat anda menjadi lebih muda.

Buang Kotoran
Satu lagi khasiat taugeh yang tidak kurang hebat adalah membantu membuang kotoran dalam usus besar kerana mengandungi banyak serat dan air. Inilah yang menjadi tunjang utama taugeh dalam memerangi sel kanser. Apabila kotoran segera meninggalkan usus besar, tiada lagi zat-zat racun dalam kotoran yang dapat diserap tubuh. Ia akan mencegah pengumpulan bahan beracun yang dapat merangsang sel kanser.



"rugi rasanya siapa yang tak suka taugeh!!!"
...hehehe

 
 
Sumber : Blogger - ALS

Saturday, May 12, 2012

Konvoi To HaTyai


Tanggal 11 Mac 2012 (Ahad) pukul 8.00am bergegas packing barang masuk kereta untuk konvoi bersama kengkawang NEXO trip to Hatyai. Sebelum bertolak ke tempat pertemuan, pergi ambil karipap yang ditempah sebagai bekal semasa perjalanan. Then breakfast bersama family. Pukul 9.30am tunggu Remy & Family dekat toll alor setar utara. Kemudian terus bertolak ke Changlun untuk jumpa kengkawan di sana. Sampai Changlun buat insuran keta n tukar duit. Then bertolak ke Danok.

Pukul 12.15tengahari sampai di Danok. Pergi chop apa yang patut then masuk beramai-ramai ke Thailand    "SaWadiKaP"......

12.45 tengahari makan di kedai dekat pintu gerbang (Kedai Haji). Kira kena katok gak la time tu, makan nasi goreng udang 6 pinggan plus air kena sampai RM64.00 emmmmmmmmmmmmmm....
Lepas je semua habis makan, maka bergerak lah 6 biji EXORA ke HatYai......

 "HatYai here WE CoMe!!!"


Sing Golden Place Hotel, Hatyai

Pukul 2.45 tengahari check-in di Sing Golden Place Hotel, emmmm best gak hotel ni. Tapi jauh sikit la dari Central. Kalau nak ke Central boleh la jugak nak jalan kaki tapi TukTuk ada banyak so no hal punya nak ke mana2 pun.
Hubby sedang kautim dengan geng TukTuk

After check-in, lepak2 n buat apa yang patut. Then pukul 5.00 petang (M'sia time) pakat turun ramai2 nak ke Floating Market. Floating Market dibuka pada hari Sabtu & Ahad je dari pukul 5.00pm - 9.00pm M'sia time kalau ikut jam Thailand 4.00pm - 8.00pm la. Kami ke Floating Market tak naik EXORA. EXORA kasi rehat so kami konvoi TukTuk pulak. TukTuk sana memang rempit punya...hehehe best!!!...perjalanan dari hotel ke Floating Market agak jauh jugak so TukTuk ambil 1 TukTuk RM50 untuk perjalanan pergi dan balik..... Setibanya di Floating Market, emmm macam2 ade kat sini. Makanan org muslim pun banyak so tak payah risau kerana yang jual pun muslim. Kalau yg jual tu bukan muslim jangan beli la. Murah-murah jugak!!!



Floating Market

Pukul 7.00pm balik ke hotel. Then pukul 8.30pm menaiki TukTuk ke Peetai (Pasar Malam). Tak sempat ambil gambar semasa di Peetai. Di sini memang best, baju, makeup n macam2 ade, memang murah. Tak dapat semurah tu di Malaysia.Abis shopping balik ke Hotel.

12 April 2012 (Isnin) pukul 9.00am beramai-ramai ke Thai... untuk makan pagi. Ada roti canai, mee goreng, keowtiau goreng, nasi kerabu dan macam2 lagi. Harga boleh tahan tak mahal n tak murah. Pukul 1.00pm berkonvoi pulak ke Songkhla. Pukul 1.30 berhenti sebentar untuk makan tengahari. Kemudian singgah di Pantai Samila bergambar dengan duyung.


 
pukul 4.00 bergerak ke Ice Dome. Memang best kat sini, sejuk betul -15. Perggghhhh memang cantik2 ais kat dalam. Anak-anak seronok sangat, siap ada gelongsor lagi.



Pukul 6.30pm balik ke Hotel. Malam keluar makan dekat central area Pink Lady. Macam2 ade situ. Nasi Lemak, Teh Tarik Special, Pak Tongko, Pulut Ayam, Pulut Pelam dan macam2 yang best2. Abis makan pergi shopping2, massage kaki and balik Hotel.

 

13 April 2012 (Selasa) pukul 9.00am breakfast di Restoran Abdul Rahman ada nasi lauk, makanan goreng and roti canai kat sini. Bayaran tak mahal.


Pukul 12.00 mula berkemas untuk check-out. Setelah settle semuanya, kami berkonvoi ke Chekkar untuk makan tengahari. Memang sedap masakan di sini. Menu utama ikan tenggiri. Macam-macam lauk ada. Yang paling special ikan tenggiri la. Harga murah dari Malaysia. Memang tak rugi datang makan kat sini.


Selesai makan tengahari, konvoi bertolak pula ke Padang Besar, emmmm shopping lagi kat sana...hehehe
Setelah selesai shopping apa yang patut, singgah pula ke kodiang untuk menikmati makan malam.


Alhamdulillah kami selamat pergi dan balik. Semua seronok, tapi rasa kena p lg coz central and bazar tak sempat nak pergi kali ni....anyway anak-anak suka and tak sabar nak pergi lagi.

Emmm nasib baik trip kami pergi pada 11-13 Mac 2012. Hatyai kena bom pada 31 Mac 2012. Habis McD and Lee Garden meletup. So terpaksa la postpone trip to Hatyai. InsyaAllah kalau semua dah reda maybe akan ok balik.




Trip to Hatyai & Songkhla Thailand Slideshow: ZanaFandy’s trip from Bukit Kayu Hitam (near Padang Besar, Perlis, Malaysia) to 3 cities Hat Yai, Songkhla and Kodiang Kedah (near Kangar) was created by TripAdvisor. See another Thailand slideshow. Create a free slideshow with music from your travel photos.

Monday, April 9, 2012

JADILAH PEKERJA YANG PROFESIONAL

Smiley

Profesional itu tidak hanya disandang oleh mereka yang bekerja di gedung pejabat besar atau para bos yang memakai blazer dan bertali leher sahaja. Profesional boleh diterapkan sejak usia 20-an. Dengan bersikap professional maka orang lain akan lebih menghormati kita. Namun kebanyakan dari kita ada yang bingung, bagaimana cara bersikap profesional itu.

Berikut ini beberapa cara bersikap profesional:


1. Melaksanakan tugasan walau tiada mood
Mood. itu sangat wajar, namanya juga manusia. Yang tidak baik, apabila mengganggu ritma kerja. Apalagi mengganggu keseluruhan sistem. Kecenderungan moody biasanya dialami oleh perempuan. Meskipun demikian, tidak tertutup kemungkinan boleh juga terjadi kepada lelaki. Jadi bagaimana? Ia melibatkan psikologi. Yakinlah saja bahawa kita yang mengendalikan mood, bukan sebaliknya.

2. Marahlah pada tempatnya
Marah itu juga semula jadi. Menjadi tidak baik, jika marah kita berantai alias tidak selesai-selesai. Dan menjadi tidak baik juga jika marah kita pada satu hal, dilampiaskan pada hal lain. Atau pada satu orang, lalu dilampiaskan pada semua orang. Posisi menentukan kadar kemarahan. Bukan kerana posisi lebih tinggi, lalu bebas marah-marah ke posisi yang lebih rendah? Atau merasa terseksa kerana tidak boleh marah ke posisi yang lebih tinggi dari kita? Segera dinginkan kepala dan hati kita. Buang tenaga kemarahan itu sejenak dengan cara yang lebih baik.

3. Cepat faham
Jika anda tergolong orang yang lambat faham sesuatu, anda perlu berubah. Orang akan malas dan benci berurusan dengan kelembapan. Apalagi di zaman internet dan teknologi ini. Siapa yang leka dia yang tersingkir.

4. Melakukan yang terbaik
Meski yang kita terima kurang atau tidak sebanding dengan yang kita kerjakan, kita perlu terus melakukan yang terbaik. Berani membuat keputusan bererti berani terima risiko Jika sejak awal tidak mampu atau tidak suka dengan tanggungjawab yang diberikan mengapa menerima kerja tersebut. Jika mahu menjadi profesional, jadilah orang yang bertanggungjawab.

5. Menepati janji
Man in honour, keeps his words. Berhati-hatilah dalam menjanjikan sesuatu. Jangan amalkan suka membuat janji-janji palsu.


by : anizyn.blogspot.com
       gilerkentang.com

Sunday, April 8, 2012

Petua Menduduki Rumah Baru


1. Azan - Melaungkan azan ketika pertama kali masuk rumah baru. Ia juga baik bagi bangunan yang telah lama ditinggalkan dan tidak dihuni oleh sesiapa. Dalam sebuah hadis, Rasulullah s.a.w. pernah memberitahu bahawa sekiranya sesebuah bangunan (premis/rumah) itu terlalu lama dikosongkan (tanpa penghuni) ianya akan dimasuki sejenis makhluk halus (jin yg dikenali sbgai Al-'Ammar) yang suka tinggal di rumah yang tidak berpenghuni.

2. Membaca surah Al-Baqarah - Sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a., Rasululuuah s.a.w. bersabda yang bermaksud; "Janganlah kamu jadikan rumahmu seperti kubur (hanya untuk tidur), sesungguhnya syaitan akan lari dari rumah yang dibacakan Surah Al-Baqarah."

3. Banyakkan Solat dan Membaca Al-Quran - Dalam sebuah hadis lain pula, Rasulullah s.a.w. juga menggalakkan agar kita memperbanyakkan solat dan membaca Al-Quran di dalam rumah atau bangunan yang baru diduduki. Baginda bersabda yang bermaksud: "Sinarilah rumahmu dengan memperbanyakkan solat dan membaca Al-Quran." (hadis riwayat Al-Baihaqi)

4. Baca Surah Yassin, Al-Fatihah dan Al-Ikhlas - Amalkan membaca surah Yassin setiap malam terutamanya 7 malam pertama anda menduduki rumah atau bangunan. Baca juga surah Al-Fatihah sebanyak satu kali, surah Al-Ikhlas 3 kali, selawat ke atas nabi sebanyak 7 kali, ayat Kursi sekali, tetapi di ayat terakhir bacalah sebanyak 7 kali.

5. Pagar Rumah Secara Islam - Perbuatan memagar rumah dengan menanam atau menggantung sesuatu di penjuru atau sudut-sudut tertentu di rumah atau bangunan yang diduduki dengan kepercayaan bahawa benda tersebut akan menjaga dan memelihara keselamatan penghuninya adalah perbuatan yang bertentangan di sisi Islam. Bagaimana pun ada cara yang dibolehkan dan digalakkan mengikut ajaran Islam. Caranya ialah dengan 'memagar rumah' dengan merenjis air Yassin di sekeliling rumah.

Ikut panduan berikut: Ambil air kemudian baca surah Al-Fatihah, ayat Kursi, Surah 3 Kul (Al-Ikhlas, Al-Falaq dan Al-Nas). Kemudian tiup ke dalam air tersebut perlahan-lahan hingga habis nafas. Setelah itu, jirus dan renjiskan air tersebut ke setiap penjuru rumah dengan mulai dengan penjuru yang terletak di sebelah kanan dan penjuru seterusnya, mengikut arah berlawanan jarum jam







Image: Danilo Rizzuti / FreeDigitalPhotos.net
p/s- petikan perkongsian ilmu..syukran

Saturday, April 7, 2012

Petua Dapur : Daging Menjadi Lembut & Cara Mudah Kupas Kentang



Akar Pandan Melembutkan Daging
Memasak daging lazimnya mengambil masa yang lama untuk mengelakkannya liat. Cuba petua ini.  Ambil sedikit akar pandan, bersihkannya dan kemudian kisar sehingga halus.  Rebus bersama daging.  Hasilnya daging akan menjadi lembut.
Cara Mudah Mengupas Kentang
Bagi memudahkan tugas mengupas kentang, anda hanya perlu merendamkannya di dalam air yang telah dilarutkan garam.  Biarkan semalaman.  Keesokannya kupas kentang dengan tangan.  Kulit kentang akan terpisah dari isinya dengan mudah.  Cara ini praktikal jika anda hendak memasak kentang dalam kuantiti yang banyak.
 
  
Dipetik dari : www.orangmuo.com

Friday, April 6, 2012

Tak perlu belajar tinggi2 untuk dapatkan PHD ini!!!

Jenis Perasaan Hasad Dengki (PHD)!!!


Pertama, ada pendengki yang berusaha menghilangkan nikmat yang diperoleh orang yang didengkinya, dengan ucapan seperti fitnah dan perbuatan, meskipun dia tidak mengharapkan nikmat tersebut pindah kepada dirinya.

Kedua, ada pendengki yang selain berusaha menghilangkan nikmat dari orang yang didengkinya, ia juga berusaha memindahkan nikmat tersebut kepada dirinya.

Ketiga, ada orang yang bila mendengki orang lain, ia tidak melanjutkan dengki itu dalam bentuk ucapan maupun perbuatan. Dan demikian itulah tabiat yang sekaligus kelemahan manusia; hampir selalu menginginkan  dan memiliki apa yang dimiliki orang lain.

Keempat, ada juga iri hati yang tidak menginginkan nikmat itu hilang dari kawannya, tetapi ia berusaha keras bagaimana mendapatkan nikmat semacam itu.

(Dipetik dari : Tausyiah275)


Emmm yang ke-empat tu bagus!!!...so iri hati untuk berusaha lebih demi kejayaan adalah jalan yang terbaik Jadikan lah kawan kita yang telah berjaya ini sebagai contoh dan bukan untuk menjatuhkan kawan, perli-perli kawan atau mengumpat. Kan lebih mulia sekiranya kita tumpang gembira dengan kejayaan kawan2 dari menikam kawan2 dari belakang. Kita fikirkan dulu diri kita ditahap mana dan sekiranya kita juga boleh berusaha lebih InsyaAllah kita akan berjaya jua. Fikirlah hati dan perasaan kawan2. Sekiranya kawan2 yang berdengki pula dengan kita dengan cara yang tak baik, kita jugak akan sakit hati bukan??? Jadi berfikirlah dengan sewajarnya!!!...Mulut juga alat yang penting supaya tidak mengeluarkan kata-kata sendiran atau perli. Sebagaimana kita mahu orang menjaga aib kita, begitu juga dengan orang lain. So lebih baik berdiam diri dari bersuara....


Big Smileys
 Senyum...tak perlu kata apa-apa!!!



Emmmm....jangan suka bandingkan diri kita dengan orang lain. Kita tidak tahu perjalanan hidup seseorang itu. Bersyukurlah pada apa yang kita ada. Semuanya memberian dari Allah. Allah memberi dan dengan sekelip mata Allah juga boleh mengambilnya kembali. Susah senang sesorang itu hanya Allah yang tahu. Mungkin ada yang lebih susah dari kita... 
So fikir-fikirkan lah!!!




Diriku ini tidaklah sebaik mana, tapi sama juga seperti manusia lain. Walaupun pada zahirnya kelihatan agak tidak sempurna tetapi diri ini juga tahu hukum hakamnya, halal dan haram. Jadi jangan lah sesuka hati menilai seseorang itu dari segi zahirnya sahaja. Dan sebagai manusia biasa, diri ini juga tidak ada hak untuk memberi teguran sepertimana "ustaz" atau "ustazah" tetapi diri ini juga tahu batasan-batasannya kerana telah didik oleh Hj Mohd Thani dan Hjh Zainab. Sekiranya diri orang lain lebih bagus, alhamdulillah. Tetapi diri yang bagus itu  pula janganlah memandang orang lain dengan sebelah mata. Menilai orang dengan sesuka hati tanpa berfikir panjang. Bagus macam mana pun seseorang itu, maka jangan lah berbangga diri. Janganlah bercakap ikut sedap mulut dan tidak memikirkan perasaan orang lain. Jangan lah rasa kita yang paling bagus dan perfect. Tiada manusia yang benar-benar PERFECT. Jangan lah rasa diri yang bagus itu tahu semua atau pandai semua. Bercakap macam diri yang bagus itu hebat, memberitahu segala amalannya yang sepatutnya hanya diri dan Allah sahaja yang mengetahui, tidak perlu dicanang-canang,  maka lama kelamaan akan jadi RIAK. Carilah sendiri apa hukum riak disisi Allah..... Kesabaran seseorang manusia itu ada pada hadnya.

Semoga Allah sentiasa merahmati kita 
dimana saja kita berada...AMIN.


Wednesday, April 4, 2012

Perangai Wanita Yang Buta Hati dan Kasar Lidah

Lelaki yang hidung belang memang tidak ambil kisah tentang keperibadian seorang wanita. Apa yang penting buat mereka adalah seksi dan boleh memuaskan nafsu keji mereka. Tetapi, lelaki sejati yang beriman tidak akan sanggup mengambil isteri seorang wanita yang jahil, busuk hati dan kesat lidah sebagai pendamping hidup.
Ada pula yang mengambil risiko cuba-cuba untuk nasib, manalah tahu si jelita ini boleh berubah perangainya suatu hari nanti, tapi nahas pula yang diperolehi, habis beribu ringgit melabur supaya isteri berubah, tetapi tidak juga berhasil usaha untuk ‘turn over’ hati dan sikapnya.
Setiap wanita yang dilahirkan dalam keadaan sempurna jasmaninya, jangan berpuas hati dahulu sebelum menilai kelemahan yang tersembunyi dari pandangan orang lain. Jika korang (wanita) yang memiliki sifat-sifat berikut ini, baik berhati-hati kerana setiap lelaki yang mengenali mungkin akan lari meninggalkan korang


1) Buta hati
Cantik paras rupa tetapi buta hati. Tidak akan selamat sesiapa pun yang mendampingi wanita sebegini. Hati merupakan pusat tenaga pada diri manusia. Jika baik hatinya maka baiklah amalannya dan begitulah sebaliknya. Mengapa sibuk mandi aura bunga-bungaan sebagai pembangkit tenaga dalaman tetapi hati pula dibiarkan busuk dan bernanah.
Apakah yang menyebabkan hati busuk?
i) Tidak mengenal Allah dan Rasul dengan sebenarnya
Jalan mengenal Allah dan Rasul adalah dengan mempelajari al-Quran dan hadis.
Hati yang tidak disentuh ayat-ayat Allah dan ilmu-Nya, semakin lama akan menjadi semakin kotor, busuk dan tenat kerana tabiat hati diciptakan Allah SWT memerlukan makanan. Makanan hati adalah al-Quran dan sunnah Rasulullah SAW.
ii)Agama tidak melarang manusia bersenang-senang, tetapi hidup ini mesti seimbang antara dunia dan akhirat. Jika setiap hari keletihan akibat mengikut segala kemahuan hawa nafsu sehingga tidak larat untuk beribadah, tentu keadaan sebegini akan menyebabkan seseorang menjadi lalai. Jika sudah lalai, hati menjadi keras dan busuk, tidak mampu membezakan yang baik dan buruk dalam perbuatannya.
iii) Menjadikan syaitan sebagai teman akrab
Amat berbahaya jika syaitan duduk dalam hati manusia. Meniupkan angin dengki, prasangka buruk, dendam amarah, riak dan sombong. Jangan biarkan syaitan masuk ke pintu hati kita dan menebarkan racun-racunnya. Berlindunglah kepada Allah SWT daripada gangguannya. Hati yang busuk melahirkan perangai-perangai yang gila, menyusahkan diri dan orang lain. Tidak ada wanita yang lebih hodoh dari si pendengki, pencemburu buta dan pendendam. Maka waspadalah!

2) Kasar lidah
Kehodohan yang paling ketara adalah ketika seorang wanita melepaskan panahan lidahnya. Tajam menusuk hati orang yang mendengar, menyebabkan siapapun enggan bersahabat dengannya. Suami menghindari, anak-anak lari, jiran dan handai taulan menutup diri tidak mahu berhubungan dengan wanita yang tidak pandai menjaga lidahnya. Mengumpat, memfitnah dan mencaci telah sebati dalam dirinya. Maka cerminlah dirimu duhulu sebelum berkata-kata!!!

Al-Quran telah memberi amaran seksa bagi orang yang mengumpat saudaranya yang bermaksud:
“Wahai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan prasangka (kecurigaan), kerana sebahagian dari prasangka itu adalah dosa dan janganlah mencari-cari keburukan orang dan janganlah menggunjingkan satu sama lain. Adakah seorang di antara kamu yang suka memakan daging saudaranya yang sudah mati? Maka tentulah kamu merasa jijik kepadanya dan bertakwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Penerima Taubat lagi Maha Penyayang.”
- (Surah al-Hujurat ayat 12)
Sesungguhnya BUTA HATI dan 
KASAR LIDAH adalah sehina-hina perangai yang dibenci makhluk apatah lagi 
Allah Taala yang Maha Suci. 

Kecantikan perlu diusahakan dan dicari, maka berhiaslah 
dan berubatlah untuk kecantikan zahir dan batin.


9 jenis wanita yang jadi perhatian

1. Sikap Keibuan - Banyak lelaki yang terpikat pada wanita yang bersikap keibuan, lembut, mengambil berat dan penuh kasih sayang.Wajah yang keibuan mampu membuat lelaki berasa tenteram ketika sedang stress, cemas, gelisah dan senang.

2. Keanak-anakan - Dalam batas yang wajar, sifat keanak-anakan seorang wanita menjadi daya tarikan di mata lelaki. Mereka terasa terhibur dengan keletah anda, tetapi tentulah bukan sifat keanak-anakkan yang melampau dan menyakitkan hati. Tetapi sikap keanakan yang menyenangkan. Misalnya kemanjaan wanita yang membangkitkan naluri kebapaan dan kelakian lelaki, wanita ceria membuat lelaki lebih ghairah.

3. Penuh Pengertian - Sikap pengertian wanita membuat lelaki berasa dihargai dan diterima seadanya. Sikap ini tercermin dari perasaan mudah memaafkan, memilih waktu yang tepat untuk berbincang masalah dan sebagainya.

4. Menghargai - Wanita yang menghargai lelaki adalah wanita idaman lelaki.Berbeza dengan wanita yang suka di perlakukan dengan lembut, lelaki suka dihargai, dipuji dengan tulus ikhlas dan diberi kepercayaan. Pengharg­aan dari wanita membuat lelaki berasa bangga.

5. Menjaga Penampilan - Lelaki menyukai wanita yang pandai menjaga penampilan agar sentiasa kelihatan cantik, bersih, kemas dan menarik. Penampilan yang baik menunjukkan wanita tersebut menghargai dirinya.

6. Pandai Berbicara - Lelaki tertarik dengan wanita yang pandai berkomunikasi dan boleh diajak berbual. Walau walau topik perbualan yang disukai lelaki berbeza dengan topik kegemaran wanita, wanita tersebut dapat mengimbanginya. Dia bukan sekadar teman berbual yang pasif, tetapi dapat memberi respon dan pendapat yang baik, serta mengalihkan topik yang agak serius kepada perbualan yang lebih menarik.

7. Pandai Bergaul dan Menyesuaikan Diri - Wanita yang pandai bergaul dan menyesuaikan diri mempunyai nilai lebih dimata lelaki. Wanita tersebut tahu menghadapi org yang lebih tua dan cara berhadapan dengan orang yang lebih muda.Apabila berhadapan dengan suasan yang baru,wanita tersebut tidak gentar,malah cepat menyesuaikan diri. Dia mudah diajak kemana saja dan tidak kekok samada di bandar atau di kampung.

8. Menghormati Diri Sendiri - Lelaki suka wanita yang menghargai dirinya sendiri sebagai seorang wanita,bersikap sopan dan mempunyai etika. Wanita yang menghormati dirinya sendiri mempunyai keyakinan dan tahu apa yang baik dan buruk diperlakukan oleh seorang lelaki terhadap dirinya.

9. Simpati dan Prihatin - Lelaki suka wanita yang murah hati,mengambil berat, simpati pada nasib yang susah. Sayang pada kanak-kanak dan tidak memilih bulu. Kebaikan yang wajar dan spontan mencerminkan hati yang mulia. Ada kecantikan dalaman pada dirinya yang memancar keluar dengan indah dan mempesona.


Petikan dari : 26ramd.blogspot.com

Wednesday, March 28, 2012

HaPPy BeZdaY To Meeeeee.......10 Dec 2011

Thank you so much to all my beloved friends Amee, Fyza (dr jauh), Ms.Ng, Sasi, Suriya, Bib, Wie, Mr.Kenn, Haur Cheat, Munie, Hana, Ms.Tan, Mr.Ooi, Genie, Serline and Ah Chan for taking the trouble to organise a very special and surprise BirthDay Party for me at Pizza Hut Cathay on 09 Dec 2011... also the lovely presents .... and the nice "Vege Cake" too (because of me all of u have to eat the vege cake...so sorry!!!). I really enjoyed myself and really appreciate what you all have done for me.....






Luv u guys alwayzzzz.....muahhhhhhhhhhhhhhh!!!


On 10.12.2012 @ 4.30pm received a very lovely roses from my hubby....
emmm really like it....thank you so much sayang!!! Luv u muahhhh!!!


Dinner time celebrate with hubby at Regency Hotel
Kali ni celebrate berdua saja coz 3As (aniq, aiman & aify) not around
ada kat kampung.... so tunggu pulak hari sabtu...p penang with hubby...
HoNeyMooN lagi!!!..hehehe

 Thank you so much sayang for the great present!!!
Dapat hadiah bezday from HuBBy....
SamSung Galaxy SII
Yahooooooo!!!

Ameertha

This year i'm so lucky coz my fren cum my boss "AMEERTHA" has gave me a very very very special video clip for me to watch. Thank you so much Amee for taking the trouble to create
the awesome video. I really appreciate what you have
done for me!!! speechless...hehehe
Luv u so much dear!!!

video





video